lördag 25 juli 2015

Ett sommaräventyr


För exakt en vecka sedan befann jag mig långt ute i ödemarken väldigt nära ryska gränsen på lappländska marker... En hel natt tillbringades i ett gömsle med naturen och vilda djur på nära håll. Vi var fyra stycken som bilade upp dit på fredag eftermiddag. Lördagen tillbringade vi på en närliggande nationalpark, fotade brusande forsar och blommande växter. Middagen intogs på en restaurang vid Ruka skidcenter innan vi åkte ut till mötesplatsen i den avlägsna skogen. Där väntade en man på oss vid en ödslig parkering. Han visade oss vägen till gömslen, ungefär en halv kilometer gick vi men det kändes dubbelt längre faktiskt! Vi delade upp oss två och två i var sitt gömsle och sedan var det bara att göra kamerorna i ordning och vänta på sevärdheterna, björnarna...


Det tog nog inte ens en halvtimme innan första björnen dök upp vid träsket. Tyst och van kom den bara lunkande från ingenstans ut på mossen. Strax efter kom en räv och några havsörnar, som höll träsket och omgivningen under sina vakande ögon. 
Från kl 18 på lördagkväll till söndagmorgon var det full rörelse på mossen hela tiden. Mitt i natten var det inte mindre än 11 björnar samtidigt, 8 vuxna och tre fjolårsungar, på plats. Det var mäktigt att sitta tyst och bara iaktta dem. Det var rätt blött på mossen och när de rörde sig klafsade vattnet under deras tassar. Några var och simmade i träsket och formligen njöt av att bada! Björnar har ett slags rangsystem så vissa björnar undvek andra och kom de för nära så kunde de ryta till. Ljudet var mycket speciellt och gick nästan genom märg och ben. Många har frågat mig efteråt om jag inte var ett dugg rädd? Men nej, jag fattade nog aldrig att vara rädd, dessutom kände jag mig trygg där i gömslet med min kompis, som är utbildad naturfotograf och har varit åtskilliga gånger på liknande tillfällen. 
Tiotalet havsörnar var också där. Väldigt roliga var de också med roliga miner och påhitt. Utrymmet i gömslet var inte stort och det var allra jobbigast att bara sitta på en trädgårdsstol av järn i så många timmar. Det blev 14 timmar sammanlagt för kl 7 på söndagmorgon packade vi ihop våra grejer och gick tillbaka till bilen genom skogen. Då kändes det en aning osäkert att vandra i skogen eftersom man visste att så många björnar höll sig kanske någonstans i närheten. Den helgen sov man så gott som ingenting men otroligt bra gick det ändå att hålla sig vaken. Fint ressällskap och spännande upplevelser, som blev ett minne för livet!

5 kommentarer:

Lyckoslanten sa...

Modiga du! Wau säger jag! Otroliga bilderfrån ditt vildmarksäventyr!
Det där ska jag visa min äldsta son som gärna skulle sitta i ett dylikt gömsle.
Ha det gott! ♥︎

Nette Cecilia sa...

Åh vilket äventyr ,och fina bilder .Jag skulle ju inte klara det där med min dåliga rygg.Kram Nette

Gröna Anemone sa...

Mäktigt! Ett verkligt äventyr, tack för att du delade med dig!

Anonym sa...

Oj, kära du, vad du utsätter dig för! Var gömslet riktigt säkert? Eller, hemska tanke, vad hade hänt om björnarna nosat upp dig? Min gubbe blev orolig i efterhand. Här vandrar vi på Björnön mest varje dag, men inga björnar har vi sett till, bara dovhjortar, rådjur och tama får som betar. Tack för de fina bilderna! Var rädd om dig och de dina!
Kram Faster B

Bittan sa...

Wow va häftigt . Vilken upplevelse och vilka bilder , men det vete tusan om jag hade gjort .
Ha en fortsatt härlig semester. Kram B

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...