tisdag 27 september 2011

Bland olivlundar och vinrankor


Halloj på er! Äntligen får ni ett livstecken från mig ;O) Efter en veckas semester på sydligare breddgrader,  närmare bestämt på Istrien- Kroatiens pärla börjar vardagen återgå till det normala igen. En skön vecka med mycket sol, värme och upplevelser blev det... Vädret hade vi otroligt tur med och temperaturen höll sig runt 30 graders strecket hela veckan. Turistsäsongen avslutades där för denna gång för vi var de sista resenärerna på hotellet och det stängdes i söndags när vi åkte hem för att öppnas igen nästa år i maj. Vi hade även denna gång ett hotell med all inclusive- rättigheter och det rekommenderar jag verkligen. Perfekt på alla sätt... bara att hämta det man vill ha både vid poolen och matbordet.



Vi bodde i närheten av staden Porec vid Adriatiska havets kust. Naturen på Istrien är en blandning av det bästa från Toscanas och Provences slätter. Böljande fält med olivlundar och vinplanteringar vart man än såg. Det vackra havet med sitt kristallklara vatten var lockande på många sätt. Klipporna runt kusten och den speciella stenen som fanns i området var fascinerande att se på. 



Inte långt från staden befann sig Baredine-grottan, som blev vårt första utflyktsmål i området. Den mest fantastiska grotta som jag någonsin har besökt hittills. Vi var alla tre helt fascinerade av världen under jord. Det lustiga var att vi hade inbillat oss att grottan skulle vara högt uppe någonstans i bergstrakterna och så fanns den på plattmark under vinodlingarna med en grop och trappor ned genom markytan. Så fel man kan ha i fantasin ;O)!!!  



Grottan var som en enda stor skattkammare bestående av de mest fantastiska formationer av stalagmiter och stalaktiter. Promenaden längs med stupande trappor gick 60 meter ned och trappstegen var om jag minns rätt närmare trehundra till antalet. Det ena rummet finare än det andra öppnade sig framför oss...


Här fanns formationer som lutande tornet i Pisa och tio meter långa hängande "gardiner" som droppande vatten har skapat under hundratusentals år. En stor snögubbe ( som jag tyckte mest påminde om frihetsstatyn i New York) och madonnastatyn som fanns i det sista och mest häpnadsväckande rummet är grottans mest kända formationer.




I det stora rummet längst ned speglade sig alla formationer på den stilla vattenytan. Sagolikt vackert och man stod helt andlöst stilla och såg på allt det vackra. Nere i vattnet såg vi vita ödlor som lever där hela tiden. Inga ögon hade de heller. Det var förbjudet att fota med blixt i den ganska mörka grottan just för att där fanns många olika djurarter som var känsliga för ljus. Att gå så djupt ned i underjorden märktes bland annat på andningen för det kändes som om syret skulle ta slut och det blev tungt att andas. Året om är det konstant värme i grottan på +14 grader. Det kändes väldigt varmt  och törsten blev väldigt påtaglig. Trots slitet att klättra alla trappor upp till jordytan igen var det absolut värt all möda ;O) 

Jag återkommer med fler bilder från resan tills dess ha det gott alla!

Kram på er

Gugi

9 kommentarer:

Så Vitt Jag Vet sa...

Hallojsan.. Just idag tänkte jag på dej och började fundera att jag inte sett din ikon komma upp på länge...Gissade att du var ute i vida världen ...
Fascinerande foton du visar !
Ha det så bra!
Kraam
Sanne

Louise sa...

javisst är Istrien härligt!! Välkommen tillbaka till höstiga Finland!

Lycka är ~ Onnea on sa...

wow...vilka fina bilder du visar. verkar som en spännande resa.
~marita~

Nette Cecilia sa...

Kunde förstå att du hade något annat för dig eftersom du inte synts till ,vackert ställe har du varit på också ,tack för turen ,Kram Nette

lyckobo sa...

Tippade nästan att du åkt bort för att söka värmen! Välkommen hem tillbaks! Wow, vilken häftig grotta, så otroligt fint t.o.m på bilderna, kan tänka mig att det är en stor upplevelse att se det live! Kul att få se fler bilder :)
Ha det bra!

Bittan sa...

Välkommen hem till hösten igen .
Kul att se bilder från Kroatia. Visst är det fint.Vi har tillbringat tresemestrar där . På Krk, i Rabac och i Porec .I Porec bodde vi på en av gigantcampingarna ...inte nudist :-)

må så gott

Kram Bittan

Livet på Vestergård sa...

Hann faktiskt börja fundera var du håller hus :) Ni verkar att ha haft en fin semester!

Lyckoslanten sa...

Jag visste nog att det var där ni höll till. Du berättade ju i ett skede att ni hade beställt en resa dit när vi var där i somras. Vilka vackra bilder! Jag ser fram emot fler! ♥

Creative Momone sa...

Vilka vackra bilder, säkert en upplevelse! Kroatien är nog ett drömresemål för mig också.
Marianne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...