söndag 29 augusti 2010

Svamp, tomater och fest


Med drömmen om en stor skörd av kantareller styrde jag in till skogen sent på fredagkväll. Inte en enda syntes till... Vart har dom tagit vägen? Kremlor var det enda i svampväg som jag hittade... Nåja, bättre än ingenting alls ;O)

Eftersom svamplyckan uteblev började jag ugnstorka tomater istället. Cirka två kilo tomater placerades i ugnen med vitlöksklyftor för 10-11 timmar på låg värme. Jag gröpte ur tomaterna och gjorde en härlig tomatsoppa med ostsmak på resterna. Härlig doft i köket vill jag lova!


När de hade torkat färdigt satte jag dem tillsammans med vitlöken på burk och fyllde upp med olja. Nu förvaras dom länge och finns till hands för användning i sallader och annat.


Igår kväll firades i våra trakter villaavslutningen eller veneziaden som det kallas norröver. Sista lördagen i augusti festas det rejält i kusttrakterna att sommarstugesäsongen är slut och det blir höst med tända ljus, brasor och fyrverkerier vid strandkanten när mörkret faller på.

Vi hade goda vänner på besök. Tack Å & M med familj för en riktigt trevlig kväll!

Första gången på länge som vi åt middag med ljusen tända på matbordet. Riktigt mysigt när det blev mörkt att sitta i ljusskenet... Ljusstaken är flera år gammal från Sias kollektion. Jag gillar den för det finns små glas runt om så att det går att sätta dit färska blommor helt efter säsong och färgval. Hösten är här nu så dekorationen blev rönnbär igår.


Vi tände uteljus på gården i egenhändigt gjord betongkruka. I veckan som gick gjorde vi en kruka till men den gick tyvärr sönder när den skulle tas bort ur formen. Den var inte tillräckligt torr i och med att det är så pass fuktigt i luften nu.

Skönt att elda i betongkruka för den står stadigt och är brandsäker.

Trevlig söndag!



12 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Ni har nog haft för varmt och fint i sommar, här har det regnat och då kommer det kantareller i massor. Fast torkade tomater är lika gott, och vackert när dom ligger i burken. Ni har en jättefin tradition med och fira att sommaren är slut, skulle vara kul och göra något liknande med våra grannar uppe vid sjön.
Och så fin ljusstake du hade, vackert dekorerad till klaset.
Ha en toppensöndag
Kramar
AnnaMaria

Vform sa...

Åå, vad många fina bilder du visar idag också!
Ska absolut prova att göra dina torkade tomater! Säkert väldigt goda :)

Vi firar också villaavslutning här i södra delen av landskapet! Fin och stämningsfull kväll i höstmörkret!
Fortsatt trevlig vecka till dig!

Sanna - My Blueberry House sa...

Hej Gugi,

Varför har inte den tanken slagit mig? Det låter ju supersmidigt att torka själv. Hur länge står de sig i burken?

Tråkigt att du inte hittade några kantareller. Här verkar det finnas massor i skogarna. Fin dukning, jag gillar hösttemat.

Så skönt att höra att det är fler än jag som tänker på jul... ;) Jag bor tre mil från Vadstena. Det är en jättefin liten stad. Lika mysig på sommarn som på vintern. Tyvärr blev det inget av svågerns "flygtur" så det blev inget besök denna helg :(

Ha en skön söndag,
Sanna

StrandviksVillan sa...

Det är så mysigt med alla lyktorna vid villaavslutningen! Vi bor ju vid havet, inne i en vik, och det är en härlig syn.
Jag har också sagt till mannen att vi ska göra hållare åt marschallerna av betong. Dina är väldigt fina!
Har inte tänkt på att man kan göra torkade tomater själv, ser gott ut!

Ha en skön söndag!

Min plats i solen sa...

Hej!

Vilka härliga bilder du bjuder på! :) Tack för tipset med tomaterna. Förra året skördade vi mängder med tomater och jag visste knappt vad jag skulle göra med hälften av dem. Så ditt tips ska jag definitivt testa. Tyvärr blir det inte lika mycket tomater i år. Vi har mängder med gröna tomater på plantorna med nu skulle vi behöva sol och värme ett tag istället för allt regnande så att de fick solmogna ordentligt. :)

Jättefina ljuslyktor i betong! :)

Ha en fortsatt fin söndag!
Kram Lotta

Livet på Vestergård sa...

Soltorkade tomater har jag aldrig tänkt på att man kan göra själv.Skulle vara roligt att testa. Betongkrukorna till uteljusen var ju en jättebra ide´.
Snyggt med din ljusstake som du dekorerat med rönnbären!
Kram Kicki

Lyckoslanten sa...

Oj, jag som älskar soltorkade tomater! Fina bilder! Hos dig tycks det hända saker! Härligt med ljus och lyktor nu när man dukar fint och har gäster.
Jo, jag var vid de sju broarna och där var otroligt vackert. men vi har fina villaavslutningar här söderut med!
Ha en fin vecka! ♥

hällkulla sa...

Hej,

Mmm, så goda dina torkade tomater ser ut!!
Blir riktigt sugen här borta!
Kanske jag måste pröva pröva laga själv enligt ditt recept för tomater har jag en hel del av och mera mognar i växthuset!
Du har en fin blogg med massor av fina bilder!
Roligt att du vill vara med i tävlingen, hoppas du har turen på din sida!!

Gillar hur du avslutar ditt inlägg med en text som ser handskriven ut!! Hur gör man det?

Ha en fin kväll!
Kram
Pi

Nette Cecilia sa...

Ser goda ut dina tomater o betongkrukan ser ju bra ut.Har själv tänkt på det där med krukor till näst sommars projekt,Nette

Huset vid ån sa...

Åh, Du bjuder på underbara bilder....Vackra som vykort! Din dukning var ljuvlig....
Önskar dig en trevlig vecka! Kram Therese

C. Tvillingmamma sa...

JAha...nu e jag sjuk...och så vsar du torkade tomater...måste ju bara göra de med nu juh...men jag får vänta ett tag...tills inte allt snurrar...attans för att vara sjuk. Jag ska föröka skriva upp hur jag gör chutney nästa runda jag gör! :)

Och rönbär...oh jag har velat plocka in i en vecka nu men inte kommit så långt,ska utan tvekan fryda min ljusstake med de,TACK nu ska jag sn mass av dina fina idee´r! KRAM

alegni sa...

det bara sjuder av aktivitet hemma hos er - ständigt!
det låter så himla gott med de där tomaterna! fast 10-11 timmar låter ohyggligt länge. vilken temperatur ska det vara på ugnen?
fina bilder - som vanligt! kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...